Přejít na obsah Přejít na hlavní menu

Víno mého života

Víno mého života

Mikrosvín Mikulov - vinařství mající historii, pevné hodnoty, svůj příběh, svoji nezaměnitelnou cestu. Jsme Pálava i Dunajovické kopce, jsme Železná, Goldhamer, Ořechová hora nebo Purmice. Jsme odkazem našich předků a několikátou generací srdcařů a úspěšných moravských vinařů. A co nejsme? Nejsme pyšní, protože to se ve vinařině nevyplácí. Jsme jen hrdí. Hrdí a pokorní. Hrdí na náš původ, na jedinečné terroir, na surovinu, se kterou máme rok co rok možnost pracovat, na vína ukrytá za naší etiketou, která vás neustále baví a překvapují a konec konců i na tým a osobnosti, které tu byly a jsou. Jsme Mikrosvín. Bez kompromisů.

Příběhy

David Chrápek

Příběh

Víno mého života

Jmenuji se David Chrápek. Možná si ze školy pamatuji, že za spojením Morava a víno stojí Římané. Ti lepší z Vás doplní, že jejich X. legie a pak, že tento obor rostl a vzkvétal za říše Velkomoravské. To, co si však pamatuji zcela přesně, když mi v raných 90. letech na hraně plnoletosti začaly různé věci docházet. Například, proč táta vozil domů neustále stejná vína od stejného vinaře. Jakákoliv rodinná příležitost, akce, událost a vždy to bylo Mikulovsko, vždy Dolní Dunajovice. Nejprve ZOD a následně Mikrosvín. Vždy to byl Mikrosvín a jeho enolog Josef Peřina, jehož víno stálo u nás na stole. Táta říkal „sázka na jistotu“. Sem tam byla příležitost ochutnat někde jinde, něco jiného, čemu hostitel mnohdy odvážně říkal víno. A mně tak došel význam jeho slov. A tak měl-li jsem ve víně najít zalíbení, pak Vlašáky, Rulanda bílá nebo Chardonnay z vápenitých tratí Pálavy a z Mikrosvínu byly dokonalým průvodcem.

Je to asi osud a já dnes stojím na druhé straně. Jsem s plným respektem součástí historie Vinařství Mikrosvín Mikulov. Navazuji na bohatou historii, dělám se skvělými lidmi, „říkají mi pane“ nejlepší tratě v této republice a konečně prodávám úžasná vína, která se v tisícovkách domácností, firem, restaurací nebo třeba klubů stala taky „sázkou na jistotu“. Prodávám víno Mikrosvín Mikulov. Víno mého života.

Jmenuji se David Chrápek. Možná si ze školy pamatuji, že za spojením Morava a víno stojí Římané. Ti lepší z Vás doplní, že jejich X. legie a pak, že tento obor rostl a vzkvétal za říše Velkomoravské. To, co si však pamatuji zcela přesně, když mi v raných 90. letech na hraně plnoletosti začaly různé věci docházet. Například, proč táta vozil domů neustále stejná vína od stejného vinaře. Jakákoliv rodinná příležitost, akce, událost a vždy to bylo Mikulovsko, vždy Dolní Dunajovice. Nejprve ZOD a následně Mikrosvín. Vždy to byl Mikrosvín a jeho enolog Josef Peřina, jehož víno stálo u nás na stole. Táta říkal „sázka na jistotu“. Sem tam byla příležitost ochutnat někde jinde, něco jiného, čemu hostitel mnohdy odvážně říkal víno. A mně tak došel význam jeho slov. A tak měl-li jsem ve víně najít zalíbení, pak Vlašáky, Rulanda bílá nebo Chardonnay z vápenitých tratí Pálavy a z Mikrosvínu byly dokonalým průvodcem.

Je to asi osud a já dnes stojím na druhé straně. Jsem s plným respektem součástí historie Vinařství Mikrosvín Mikulov. Navazuji na bohatou historii, dělám se skvělými lidmi, „říkají mi pane“ nejlepší tratě v této republice a konečně prodávám úžasná vína, která se v tisícovkách domácností, firem, restaurací nebo třeba klubů stala taky „sázkou na jistotu“. Prodávám víno Mikrosvín Mikulov. Víno mého života.

Čti více

David Chrápek

obchodní ředitel

Zbyněk Žiška

Příběh

Víno mého života

Jak začít? Že by narozením? Proč ne. Kromě mámy totiž za ním stál i můj táta. Ten stejný táta, jehož v Jaroslavicích na Znojemsku nadchla vinařina a k níž také přivedl mě a bráchu. Poměr dětského fotbálku, který jsme ve volných chvílích nahráli a času stráveného s tátou ve vinici nebo ve sklepě, se nebezpečně blížil remíze. Smutné? Vůbec! Fotbal dnes nehraju a ani se o to nepokouším. Zato víno si mě získalo naprosto a se vším, co k tomu patří.

Fascinuje mě neustálá výzva, kterou nám připravuje příroda a vegetační kolotoč. Dokážu hodiny sledovat vinici, abych pochopil její zákonitosti a pochopil to, co se mi následně dostane do sklepa. Surovina, které nechcete stát v cestě. Jen hledáte ideální shodu mezi ní, nádobou a vinařem. A na konci? Na konci pozorujete svůj vlastní výraz při první skleničce z “té” lahve. Lahve, která je důvodem proč ve vaší práci vidíte smysl. Lahve, která ozvláštní chvíle s rodinou. Lahve, která umocní zážitek ze skvělého jídla. Nebo lahve, která darem potěší přítele. Lahev “Vlašáku” z Mikrosu…vína mého života.

Jak začít? Že by narozením? Proč ne. Kromě mámy totiž za ním stál i můj táta. Ten stejný táta, jehož v Jaroslavicích na Znojemsku nadchla vinařina a k níž také přivedl mě a bráchu. Poměr dětského fotbálku, který jsme ve volných chvílích nahráli a času stráveného s tátou ve vinici nebo ve sklepě, se nebezpečně blížil remíze. Smutné? Vůbec! Fotbal dnes nehraju a ani se o to nepokouším. Zato víno si mě získalo naprosto a se vším, co k tomu patří.

Fascinuje mě neustálá výzva, kterou nám připravuje příroda a vegetační kolotoč. Dokážu hodiny sledovat vinici, abych pochopil její zákonitosti a pochopil to, co se mi následně dostane do sklepa. Surovina, které nechcete stát v cestě. Jen hledáte ideální shodu mezi ní, nádobou a vinařem. A na konci? Na konci pozorujete svůj vlastní výraz při první skleničce z “té” lahve. Lahve, která je důvodem proč ve vaší práci vidíte smysl. Lahve, která ozvláštní chvíle s rodinou. Lahve, která umocní zážitek ze skvělého jídla. Nebo lahve, která darem potěší přítele. Lahev “Vlašáku” z Mikrosu…vína mého života.

Čti více

Zbyněk Žiška

sklepmistr

  • David Chrápek David Chrápek
  • Zbyněk Žiška Zbyněk Žiška
Výroba

Výroba

Sklepní hospodářství se nachází ve vinařské obci Dolní Dunajovice v mikulovské vinařské podoblasti na úpatí Pálavských kopců přímo uprostřed vinohradů. Svým umístěním je ideální pro rychlý a krátký přesun hroznů z vinohradů do sklepů. Sklepy pochází z konce 19. století, jsou zděné klasickou pálenou cihlou a pojmou více než 500 000 litrů vína. Naše výroba je přibližně poloviční, proto je ve sklepech dostatek místa k archivaci, a to při naprosto ideálních skladovacích podmínkách s dostatkem vlhkosti, správnou teplotou a bez přístupu denního světla.

Dbáme na co nejšetrnější cestu zpracování našich hroznů. Odstopkování bez drcení bobulí, doprava rmutu do lisu buď samospádem nebo pomocí "OLIVOVÉHO" čerpadla. Až následné lisování se provádí pomocí pneumatického lisu, kde je velmi důležité oddělit dolisky, tedy poslední fáze lisování, od ostatního moštu. Kvašení - fermentace probíhá v nerezových tancích pomocí čistých kultur kvasinek s řízenou teplotou mezi 18 - 20 °C. Vybraná část produkce kvasí samozřejmě na sudech. Další doškolování a ležení vína probíhá i nadále v nerezových tancích. Hrubou filtraci vína provádíme pomocí křemelinového filtru a další jemné filtrace už jen přes deskový filtr. K plnění do lahví přistupujeme u každého vína individuálně. Navazuje už jen uložení láhví do firemních archivních sklepů. Tam víno získává správnou láhvovou zralost a je určeno k prodeji.

Výroba červeného vína vyžaduje značnou trpělivost a zkušenost. Jde o mnohem delší proces než u výroby bílých vín. Modré hrozny se u nás zpracovávají ručně a materiál pro výrobu nejkvalitnější suroviny je pečlivě vybírán. Hrozny jsou odděleny od třapin a následně zakvášeny čistou kulturou kvasinek. Kvas je ručně promícháván a denně kontrolován. Po vylisování je mladé víno napuštěno do dřevěných sudů a nechá se zrát. Malolaktická fermentace probíhá zpravidla v nerezových nádobách a následně jde víno do sudu, kde je nejideálnější termická rovnováha. Víno se co nejdéle ponechává bez filtrace, a pokud to ročník dovolí, probíhá samovolné školení. Nalahvované víno se poté nechává nazrát ve sklepích při stálé teplotě 12 °C.

Sklepní hospodářství se nachází ve vinařské obci Dolní Dunajovice v mikulovské vinařské podoblasti na úpatí Pálavských kopců přímo uprostřed vinohradů. Svým umístěním je ideální pro rychlý a krátký přesun hroznů z vinohradů do sklepů. Sklepy pochází z konce 19. století, jsou zděné klasickou pálenou cihlou a pojmou více než 500 000 litrů vína. Naše výroba je přibližně poloviční, proto je ve sklepech dostatek místa k archivaci, a to při naprosto ideálních skladovacích podmínkách s dostatkem vlhkosti, správnou teplotou a bez přístupu denního světla.

Dbáme na co nejšetrnější cestu zpracování našich hroznů. Odstopkování bez drcení bobulí, doprava rmutu do lisu buď samospádem nebo pomocí "OLIVOVÉHO" čerpadla. Až následné lisování se provádí pomocí pneumatického lisu, kde je velmi důležité oddělit dolisky, tedy poslední fáze lisování, od ostatního moštu. Kvašení - fermentace probíhá v nerezových tancích pomocí čistých kultur kvasinek s řízenou teplotou mezi 18 - 20 °C. Vybraná část produkce kvasí samozřejmě na sudech. Další doškolování a ležení vína probíhá i nadále v nerezových tancích. Hrubou filtraci vína provádíme pomocí křemelinového filtru a další jemné filtrace už jen přes deskový filtr. K plnění do lahví přistupujeme u každého vína individuálně. Navazuje už jen uložení láhví do firemních archivních sklepů. Tam víno získává správnou láhvovou zralost a je určeno k prodeji.

Výroba červeného vína vyžaduje značnou trpělivost a zkušenost. Jde o mnohem delší proces než u výroby bílých vín. Modré hrozny se u nás zpracovávají ručně a materiál pro výrobu nejkvalitnější suroviny je pečlivě vybírán. Hrozny jsou odděleny od třapin a následně zakvášeny čistou kulturou kvasinek. Kvas je ručně promícháván a denně kontrolován. Po vylisování je mladé víno napuštěno do dřevěných sudů a nechá se zrát. Malolaktická fermentace probíhá zpravidla v nerezových nádobách a následně jde víno do sudu, kde je nejideálnější termická rovnováha. Víno se co nejdéle ponechává bez filtrace, a pokud to ročník dovolí, probíhá samovolné školení. Nalahvované víno se poté nechává nazrát ve sklepích při stálé teplotě 12 °C.

Čti více

Lidé

Lidé

Bez nich by vinařství nebylo vinařstvím. U Mikrosu to vždy platilo a stále platí dvojnásob. Produkujeme víno špičkové kvality, působíme ve výjimečném terroir s vinicemi na prvotřídních tratích. To je obrovský závazek. Nemůžeme, a ani si nechceme dovolit, jít proti přírodě. Vše děláme v maximálním souladu s ní. A proto za výrobou „Standardky, Floweru nebo Tradičního“ stojí naši lidé, jejich nadšení, srdce a v neposlední řadě ruce.

O všech do jednoho můžeme říci, že Mikros je „vínem jejich života“.

Ocenění

Ocenění

 

Vinař roku 2021 stříbrný

Vinař roku 2020 bronzový

Vinař roku 2019

Vinař roku 2015

Valtické vinné trhy 2020 - Šampion

Prague Wine Trophy 2020 - Šampion

Co chutná mladým 2020 - nejlepší kolekce

Valtické vinné trhy 2019 - Šampion

Prague Wine Trophy 2018 - Šampion

Prague Wine Trophy 2017 - Šampion

Prague Wine Trophy 2016 - Šampion

Přidejte se k odběru novinek

Buďte s námi ve spojení

Přidejte se k odběru novinek