Hlavní menu

Technologie výroby bílých vín

kdo_jsme

Prvořadým kritériem je zpracování hroznů co nejšetrnější cestou. Odstopkování hroznů pomocí odstopkovače bez drcení (rozmačkání ) bobulí. Doprava rmutu do lisu opět co nejohleduplnější cestou pomocí "OLIVOVÉHO" čerpadla. Klasická rmutová čerpadla založená na vyšších otáčkách toto neumožňují a proto je nepoužíváme. Následné lisování se provádí pomocí pneumatického lisu. Při lisování je velmi důležité oddělit dolisky, tedy poslední fáze lisování, od ostatního moštu. Kvašení (fermentace) probíhá v nerezových tancích pomocí čistých kultur kvasinek s řízenou (kontrolovanou) teplotou mezi 18-20°C.

Další doškolování a ležení vína probíhá i nadále v nerezových tancích. Hrubá filtrace vína se provádí pomocí křemelinového filtru a další jemné filtrace už jen přes deskový filtr. Předposledním důležitým krokem je určit správnou dobu plnění vína do láhví. K tomu přistupujeme u každého vína individuálně. Poslední fáze je láhvování a uložení láhví do firemních archívních sklepů. Tam víno získává správnou láhvovou zralost a je určeno na prodej zákazníkům.

 


 

Výroba červeného vína

kdo_jsme

Výroba červeného vína vyžaduje značnou trpělivost a zkušenost. Jde o mnohem delší proces než u výroby bílých vín. Modré hrozny se u nás zpracovávají ručně a materiál pro výrobu nejkvalitnější suroviny je pečlivě vybírán. Hrozny jsou odděleny od třapin a následně zakvášeny čistou kulturou kvasinek. Kvas je ručně promícháván a denně kontrolován. Po vylisování je mladé víno napuštěno do dřevěných sudů a nechá se zrát. Malolaktické fermentace probíhá v sudech, kde je nejideálnější termická rovnováha. Víno se co nejdéle ponechává bez filtrace a pokud to ročník dovolí, probíhá samovolné školení. Nalahvované víno se poté nechává nazrát ve sklepích při stálé teplotě 12°C.

 







2017 © Vinařství Mikrosvín Mikulov a.s.
tel.: +420 518 384 123, Mobil: +420 737 214 647 |iz